Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder innan?

    1. på insidan;
      känna någon utan och innan helt och hållet
    2. före, förut: dagen innan;
      innan dess före denna tidpunkt
    3. (inleder en bisats) innan du kommer ...

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Uttryck och ordspråk relaterade till innan

Uttryck som innehåller innan

Uttryck och ordspråk sammanställda av Sinovum Media.

Hur används ordet innan?

konj.

  1. Om viruset verkligen mognar och en pandemisk spridning startar i Kina dröjer det inte mer än ett par veckor innan det når Sverige.

    Men det har också funnits läsare som har påpekat att filmen inte visar vad som hände strax innan filmen började och betonar att polisen i sitt arbete har rätt att använda våld.

    Men Robi säger också att föräldrarna från en dag till en annan kommer att upphöra med att föda sin unge och att detta kan ske innan den är riktigt flygfärdig.

    Och innan det kan hända måste landet i fråga ha en kultur och ett samhälle som resten av världen ser upp till.

    Jag tycker att de föräldrar som onekligen är ansvariga för familjesplittringen har alla skäl att ta hänsyn till barnets känslor innan man låter en främling flytta in i huset.

    Bulgariens nya socialistledda regering hann bara sitta i två veckor innan sommarens manifestationer bröt ut.

    Förbundskapten Sundhage satte den stora tunga stjärnstämpeln på Schelin långt innan EM börjat.

    Uppenbart är dock att det behövs nya strategier om något ska hända innan det är för sent; Dawit Isaaks hälsa är vacklande och förhållandena i eritreanska fängelser är extremt svåra.

    En talesperson från Alaskas polisdistrikt berättar att flygplanet slukades av eld innan brandmän kunde anlända till olycksplatsen.

prep.

  1. Strax innan klockan tio på torsdagsförmiddagen kolliderade två spårvagnar i korsningen Avenyn och Vasagatan i Göteborg.

adv.

  1. Trots att vi bara känt varandra i tre månader så har vi umgåtts varje dag och jag upplever att vi känner varandra utan och innan.

  2. Innan tog vi en löprunda redan vid sjutiden men numera tar vi oss inte ens upp ur sängen förrän vid nio.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för innan

  1. innan, fornsvenska innan, om rum o. tid, med betydelse, som nu uttryckas med 'innantill', 'innanför', 'inom', 'härunder', 'före' med mera, Bib. 1541: inom, innantill, osv.; även i uttryck innan þæt at, varav nu genom ellips innan, förr än = fornisländska o. fornnorska, fornsaxiska, fornhögtyska, anglosaxiska innan, danska inden, gotiska, fornhögtyska innana; avledning av urgermanska inn = svenska adverb in, med samma suffix som i dädan, hädan; alltså egentligen: inifrån.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

    Dagens namnsdag

    Olga

    Rysk variant av det nordiska namnet Helga: helig eller vigd åt gudarna.

    Helga

    Femininvariant av det nordiska namnet Helge som betyder helig eller vigd åt gudarna.

    Besläktade namn: Helle, Hella, Elga

    Mest sökta

      Hur böjs innan?

      adverb
      oböjligtinnan
      preposition
      oböjligtinnan