Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet förvittra?

  1. Och flickan som kom pärlorna på spåret såg dem förvittra där i vindens sus.

    Vi kommer alla att bli begravda här och våra ben kommer att förvittra som staden.

    De fordringar som bör uppställas på ett fullgott murtegel är att det är väl genombränt och vid slag med hårt föremål ger en ren klang, att det har plana ytor och raka kanter, att det visar en likformig och finkornig struktur om man bryter det, att massan ska vara fritt från kalk-och stenstycken, lerbollar och dylikt, att icke uppta mer än 16 procent av sin vikt vatten samt att hastigt uttorka, att av atmosfärens påverkan varken förvittra eller ge utfällningar av salter, samt att icke förstöras genom påverkan av eld och vatten.

    Först i mitten av 1900-talet återupptäcktes de förvittrade och fullständigt övervuxna skulpturerna i det förvildade skogspartiet.

    Centrum utgörs av det fruktbara, tättbefolkade Röda bäckenet, ett tektoniskt sänkningsfält, vars jordmån består av förvittrade röda sandstenar och skiffrar från kritperioden.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för förvittra

  1. 1. vittra, förvittra, t. ex. Adlerbeth: 'vittrar ej sönder i smulor', dock tidigare (redan t. ex. 1759) i teknisk (kemisk) användning (om salter, kristaller; jämför 1785, om metaller: 'löpa an, ergas och rostas, det är att vittra'), jämför danska forvitre, efter nyhögtyska verwittern, som uppträder som bergverksterm på 1700-t., jämför medelengelska widren, vissna (engelska wither); avledning (med i-omljud) av väder, nyhögtyska wetter och så vidare, alltså egentligen: utsättas för väder o. vind; formellt identiskt med fornisländska o. fornnorska viðra (imperfekt -að-), vädra, känna lukten av = nyhögtyska wittern av urgermanska *weðrian (i fornisländska o. fornnorska med senare övergång till I konj.). — Utan direkt samband med den nuvarande användning står Spegels (1685): 'Dimban sig i många Stycken wittrar'.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Mina sökningar

    Dagens namnsdag

    Eugenia

    Femininform av det latinska namnet Eugenius: lyckligt född eller ädel härkomst.

    Eugen

    Fransk variant av det latinska namnet Eugenius: lyckligt född eller ädel härkomst.

    Hur böjs förvittra?

    verb
    aktivpassiv
    grundformatt förvittraatt förvittras
    nutidförvittrarförvittras
    dåtidförvittradeförvittrades
    supinumhar|hade förvittrathar|hade förvittrats
    imperativförvittra
    particip
    presensförvittrande
    perfekten förvittrad
    ett förvittrat
    den|det|de förvittrade