Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder läska?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Uttryck och ordspråk relaterade till läska

Uttryck med betydelsen läska

  • Sitta bra med något

    Betydelse: Smaka bra med något

    Exempel: "Det skulle sitta bra med en öl nu; den satt bra!"

Uttryck och ordspråk sammanställda av Sinovum Media.

Hur används ordet läska?

  1. Man hade fyllt ett helt ankare med skogshallon och släpat hem det till gården för att läska husfolket med.

    Och i alla fall den här medicinen gör att han som biverkning blir torr i mun och för att läska sig så vill han förstås då dricka nånting.

    Då gick stålverket för fullt och det behövdes stora mängder dryck för att läska järnbruksarbetare som svettades framför ugnar och valsverk.

    Den som inte bara vill väta utsidan kan även läska insidan i anläggningens bar.

    Det finns tveklöst bättre sätt att läska läsaren.

    Snart är det dags att läska bolagen med en ny demo.

    Du behöver inte ens ha skidor för att kunna läska dig uppe på Röda näsan och de flesta pister i Zermatt är inte märkvärdigare än någon annanstans i Alperna.

    Här är ett gott vårverandavin utan annan ambition än att läska lite.

    Tusentals voyeurer reste varje dag till gruvorna för att läska sig med de troligen föga upphetsande gruvarbeterskorna som spettade kol i sitt anletes svett.

  2. Han läskade lite bläck från pappret.

  3. Hon säger att hon kommer snart och att hon bara ska läska vapnet först.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för läska

  1. läska, I. Erici 1642, förr ofta i förbindelse läska törsten, dvs. släcka = danska leske, i äldre danska även: släcka (eld), från medellågtyska leschen, släcka = fornsaxiska (a)leskian, fornhögtyska lescan (nyhögtyska löschen), av urgermanska *laskian, kausativum till det starka vb. *leskan = fornsaxiska, fornhögtyska lescan (nyhögtyska löschen), upphöra att brinna. Snarast med Falk-Torp s. 636 av *lekskan, egentligen: bliva svag, av urindoeuropeiska roten (s)leg i slak; jämför samma betyd.-skiftning i släcka, slockna ~ anglosaxiska slacian, bliva svag. Om andra möjligheter se Persson Upps.-stud. s. 184, som själv utgår från samma grundbetydelse, men ställer orden till medelhögtyska erleswen, bliva svag, gotiska lasiws, svag, och så vidare — Läskedryck, Wivallius 1631: läskedrick, Palmcron 1642: läskiodrick = danska leskedrik. Enligt somliga skulle ordet vara en ombildning av nyhögtyska letztrunk, till letzen, vederkvicka, ursprungligen: hämma, uppehålla (se lat). Jämför dock äldre nysvenska läska, läskedryck; den 1664 uppträdande formen letszkedryck beror väl på s. k. omvänd skrivning (på grund av den vanliga assimilationen ts till ss).

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Mina sökningar

    Dagens namnsdag

    Rune

    Nordiskt namn som sannolikt är en maskulinform av namnet Runa, vilket är en kortform på namn som inledes med Run-: hemlighet.

    Gudrun

    Nordiskt namn som består av betydelseelementen gud och hemlig visdom.

    Besläktade namn: Runo, Runa, Guje

    Mest sökta

      Hur böjs läska?

      verb
      aktivpassiv
      grundformatt läskaatt läskas
      nutidläskarläskas
      dåtidläskadeläskades
      supinumhar|hade läskathar|hade läskats
      imperativläska
      particip
      presensläskande
      perfekten läskad
      ett läskat
      den|det|de läskade