Definition av påskmat
- mat som traditionellt äts under påskfirandet i Sverige (t.ex. ägg och sill)
I västvärlden tillhör ägg traditionell påskmat.
Lammkött blev allt vanligare under 1900-talet som påskmat.
Påskafton förknippas i Sverige ofta med påskägg fyllt med godis / överraskning och påskmat med ägg.
Numera har även fiskrätter som sill, böckling, Janssons frestelse och lax börjat ätas som påskmat.
Rätter från det klassiska smörgåsbordet (sill, knäckebröd, ost och brännvin) brukar också ingå i påskmaten.
Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.
Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.
För mer information, klicka på informations-ikonen nedan.
Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.
Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.
Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!
Hebreiskt namn som betyder Herren har givit eller Jahve har givit.
Hebreiskt namn som betyder Guds gåva.
Besläktade namn: Natan