Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet skede?

  1. Det var inte försvarbart att ta risken att Sverige i ett senare skede skulle tvingas riva upp en massa domar på grund av att de bedömdes stå i strid mot förbudet mot dubbelbestraffning.

    Eftersom mina barn och deras vänner hör till en generation som hamnade mitt i den svenska friskolereformens explosiva skede har jag svårt att förhålla mig distanserad till en del av dess konsekvenser.

    Men nu när detta skede av affären är slut kan man nog konstatera att han skickligt sett till att bilden av hans eget ledarskap inte skadats.

    Hennes kritiker har samlats kring det tidigare statsrådet Ylva Johansson som de i ett tidigare skede deklarerade att man ville ha som ordförande i stället för Palm.

    Avtalsrörelsen går snart in i ett avgörande skede och DN har gjort en jämförelse av löneutvecklingen för flera viktiga yrkesgrupper för de senaste tolv åren.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

skede i ordbok från 1870

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för skede

  1. skede, i dialekt även: vägstycke och dylikt (så ock i äldre nysvenska, t. ex. L. Petri Kr.), kappridning (jämför Staffansske(d)e, kapp-ridning från kyrkan Staffansdagen, dvs. annandagjul, se under Stefan), omgång, åkerstycke, åkerren, med mera, fornsvenska skedhe, tidrymd, tid samt i uttryck medh eth skedhe, på en gång, i fart; närmast /a-avledn. av fornisländska o. fornnorska skeid n. detsamma, norska skeid, äldre danska sked, motsvarande det lapska lånordet skaidde, bergsrygg mellan två floder och dylikt, besläktat med medellågtyska schéde f., fornhögtyska sceida (nyhögtyska scheide), gräns, vägskäl, till urgermanska *skaipan, skilja (se sked), alltså: avsnitt eller gräns i rum el tid. — De nordiska orden ingå i en mängd ortnamn, med något skiftande betydelse, i regel med den ursprungligen i fornsvenska ej uppvisade av 'gräns' eller 'skiljoväg', t. ex. L annaskede, fornsvenska Landaskedhe, egentligen: landgräns (jämför landa-märe), Skeby Östergötland (av fornsvenska Skedhaby), Skeda, Skede, Ske e, Skenas (se detta ord) osv.; jämför författare Ortnamn på -inge s. 241. — Med avseende på betyd.-utvecklingen till 'tid' se analogier under tid.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

    Dagens namnsdag

    Olga

    Rysk variant av det nordiska namnet Helga: helig eller vigd åt gudarna.

    Helga

    Femininvariant av det nordiska namnet Helge som betyder helig eller vigd åt gudarna.

    Besläktade namn: Helle, Hella, Elga

    Mest sökta

      Hur böjs skede?

      substantiv
      singularplural
      obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
      nominativett skedeskedetskedenskedena
      genitivett skedesskedetsskedensskedenas